Is creatine slecht voor je?
Vaak krijgen wij de vraag is creatine slecht voor je? Word je kaal van creatine? Wat zijn de bijwerkingen van creatine? Zijn er nadelen bij het nemen van creatine? Wat doet creatine? Dit gaan we in deze blog bespreken.
Wat doet creatine?
Creatine of creatine monohydraat is een lichaams eigen stof en is in ons lichaam belangrijk voor energie die je nodig hebt bij explosieve oefeningen zoals gewichtheffen. Verder zorgt creatine ervoor dat er een snellere herstel is na een inspanning. Ook kan creatine de glycogeen voorraad bijvullen. Dit zorgt ervoor dat er tijdens de workout minder spierschade onstaat. En als laatste zorgt creatine ervoor dat de herstel van spieren sneller gaat.
Is creatine slecht voor je? Wat zijn de nadelen en bijwerkingen?
Deze vragen krijgen we vaak. Maar creatine is een van de meest onderzochte sportsupplement in de wereld en uit onderzoek is gebleken dat bij normaal gebruik creatine goed voor je is. Het is zoals hierboven verteldt is een lichaamseigen stof, dus bij een te grote hoeveelheid wordt het als afvalstof uit je lichaam verwerkt doormiddel van urine. Het kan wel zijn dat creatine bij een te grote hoeveelheid ervoor zorgt dat je last van je buik kan krijgen of diarree. Of dat je kaal wordt van creatine is nog wel eens een discussie puntje. Er is 1 onderzoek geweest waarbij gemeldt werd dat er mensen kaal werden [1], maar bij een ander onderzoek kwam kaalheid totaal niet voor [2]. En als er kaalheid is de reden waarschijnlijk dat het voorkomt bij mensen die al aanleg voor kaalheid hebben. Dus waarbij er al genetische aanleg voor is. Dus het verschilt waarschijnlijk per persoon.
Bijwerkingen:
- Creatine houdt vocht vast. Hierdoor kan je in gewicht aankomen. Meestal is dit niet meer dan 1 kilo
- De cholesterol level en bloeddruk kunnen verhoogt worden
- Mogelijk kaal worden. Komt voor bij mensen die er aanleg voor hebben*
- Maag- en darmklachten
- Bij te grote hoeveelheid kan het schadelijk voor de nieren zijn
References
1. Van der Merwe, J., Brooks, N. E., & Myburgh, K. H. (2009). Three weeks of creatine monohydrate supplementation affects dihydrotestosterone to testosterone ratio in college-aged rugby players. Clinical Journal of Sport Medicine, 19(5), 399-404. https://doi.org/10.1097/JSM.0b013e3181b8b52f
2. Kreider, R. B., Kalman, D. S., Antonio, J., Ziegenfuss, T. N., Wildman, R., Collins, R., ... & Lopez, H. L. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 18. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0173-z