Is pre workout slecht voor je?

Is pre workout slecht voor je?

Vaak krijgen wij vragen of pre workout secht voor je is? Wat zijn de voor- en nadelen van pre workout? Welke bijwerkingen kan pre workout hebben? Wat doet pre workout? In deze blog gaan we hier dieper op in.

 

Wat zit er in pre workout?

Eerst beginnen we met de belangrijkste ingrediënten van pre workout. Zonder de ingrediënten te weten kan er ook niet geoordeeld worden.

  1. Cafeïne is een van de belangrijkste ingrediënten in pre workouts. Cafeïne zelf is een stimulerend stofje dat zorgt voor alertheid, verbeterde concentratie en verminderde vermoeidheid. Maar ook cafeïne heeft bijwerkingen, zoals nervositeit, angstgevoelens, hartkloppingen, en slaapstoornissen.
  2. Creatine wordt ook vaak in pre workout verwerkt. Creatine is een stofje dat helpt de spierkracht/spiermassa te verschroten. Creatine is een lichaamseigen stof dat ook veel in vlees en vis zit. De bijwerkingen van creatine kunnen maagpijn, diarree en spierkrampen zijn.
  3. Beta-alanine is een aminozuur dat het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van het uithoudingsvermogen helpen kan. Maar ook beta-alanine kan bijwerkingen hebben zoals, tintelingen en jeuk. Deze tintelingen zijn ongevaarlijk.
  4. Er zijn nog andere ingrediënten die vaak in pre workout zitten zoals B-vitaminen. B-vitaminen zijn belangrijk voor een goeie/gezonde stofwisseling en energieproductie, en aminozuren, die de spiergroei en -herstel kunnen ondersteunen. Maar deze ingrediënten kunnen ook bijwerkingen hebben, zoals maagklachten en misselijkheid.

 

Voor- en nadelen pre workout

Voordelen van pre-workout [1]:

  1. Verbeterde concentratie
  2. Meer alertheid
  3. Meer kracht
  4. Minder spierafbraak
  5. Hogere vetverbranding

Nadelen van pre-workout [2]:

  1. Hogere hartslag
  2. Misselijkheid
  3. Verminderde slaapkwaliteit

 

Wat doet pre workout?

Onze pre-workout bestaat uit vitamines, cafeïne en andere ingrediënten die ervoor zorgen dat de energie en kracht worden verbeterd. Zoals bij de ingrediënten al een beetje verraden is zorgt pre workout ervoor dat je bij kracht training een verhoogde prestatie krijgt of een langere uithoudingsvermogen (cardio). Dit door een energie boost te geven en hierbij de vermoeidheid uit te stellen [1].

 

Conclusie

Pre-workout is ontwikkels om de prestatie te verbeteren door midel van een verhoogde energie, kracht en uithoudingsvermogen. Wil je optimaal gebruik maken van pre-workout zorg er dan voor dat je het een half uur voor die tijd inneemt. Dus de uiteindelijke antwoord op de vraag “Is pre-workout slecht voor je?” Nee, pre-workout is niet slecht voor je zolang je er normaal mee omgaat. Hou het bij max 2 scoops per dag dan is de kans klein op erge bijwerkingen.

 

References

  1. Outlaw, J. J., Wilborn, C. D., Smith-Ryan, A. E., Hayward, S. E., Urbina, S. L., Taylor, L. W., & Foster, C. A. (2014). Acute effects of a commercially-available pre-workout supplement on markers of training: a double-blind study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(1), 40.
  2. Harty, P. S., Zabriskie, H. A., Erickson, J. L., Molling, P. E., Kerksick, C. M., & Jagim, A. R. (2018). Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 41.